Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
De Koog – Maritiem- en Juttersmuseum Flora
  • Museum

    Maritiem- en Juttersmuseum Flora

  • Startpunt

    Maritiem- en Juttersmuseum Flora

    Californiëweg 1c

    1796PA De Koog (Texel)

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Enkel te bereiken per pont
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig

Op de plaats waar vroeger bloembollenkwekerij Flora stond is tegenwoordig het Maritiem- en Juttersmuseum Flora te vinden. Op 16 april 1975 werd door een aantal strandjutters waaronder Jan Uitgeest een stichting opgericht om een juttersmuseum te kunnen beginnen. Tegenwoordig is bij het Maritiem- en Juttersmuseum Flora een grote collectie voorwerpen te vinden die allemaal te maken heeft met de scheepvaart en het jutten op Texel.


Op het parkeerterrein is een invalidenparkeerplaats en hier valt al meteen het stuurhuis van de Schulpengat op, de oude veerboot naar Texel. Eenmaal binnen is het museum opgedeeld in verschillende expositieruimtes. Deze ruimtes zijn met een rolstoel redelijk tot goed te bezoeken. Daarbij mag je ook een hond meenemen naar dit museum! Een invalidentoilet is ook aanwezig en er is heel veel te zien en te ontdekken in dit museum, ook vanuit een rolstoel.


De eerste expositieruimte is gevuld met strandvondsten. Op een enkele plaats is het looppad vrij smal (60cm), maar wanneer je vanaf de ingang een stukje tegen de route in gaat kun je deze ruimte toch vrijwel helemaal bekijken. In de tweede expositieruimte zijn nog veel meer voorwerpen te vinden, vooral voorwerpen die met schepen te maken hebben die voor de kust van Texel zijn vergaan. In de derde ruimte is een wisselende expositie, tijdens ons bezoek was dit een expositie over het meest gedragen schoeisel ter wereld: de slipper. De vierde expositieruimte is ook de ruimte waarin presentaties kunnen worden gehouden over bijvoorbeeld de strandjutterij. Langs de wanden zijn ook hier weer bijzondere verhalen bij de voorwerpen te lezen.


Een deel van het museum is niet toegankelijk: om bij een deel van de opgeviste voorwerpen, het Noorse bootje en de reddingscapsule te komen moet je een brug met trap over. Bij het stuurhuis van de Schulpengat is alleen de benedenverdieping te bezoeken, het stuurhuis zelf komt namelijk van de echte veerboot en was niet gebouwd om toegankelijk te zijn met een rolstoel. Wil je meer weten over de Schulpengat en de andere Texelse veerboten dan kun je altijd even de medewerkers om informatie vragen.


Tot slot is er een bijzondere expositie over de K.N.Z.H.R.M. De Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij. Hier is de beroemdste reddingboot van Texel te vinden, de Joan Hodshon. Deze bijzondere reddingboot werd in 1986 door de KNZHRM verkocht, Stichting Juttersmuseum kreeg het met dank aan veel sponsoren voor elkaar de reddingboot over te kopen en zo in het museum ten toon te stellen. De Joan Hodshon werd op 25 oktober 1935 in gebruik genomen en was voor de Tweede Wereldoorlog al meerdere keren in actie gekomen om schepen in nood bij te staan en bemanningen te redden. In de Tweede Wereldoorlog werd de Joan Hodshon gebruikt om naar Engeland te varen toen de Georgiërs in opstand kwamen tegen de Duitse bezetters. De bedoeling was dat de geallieerden Texel te hulp zouden schieten, doordat men bezig was met de voorbereidingen voor D-Day kon er echter geen hulp worden verleend aan Texel en stonden de Georgiers er tot de bevrijding van Texel op 20 mei 1945 alleen voor. Het verhaal over de Georgische opstand wordt ook verteld in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel.


Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Joan Hodshon terug naar Texel. De reddingboot had onder andere een nieuwe motor gekregen. Pas in 1950 hoefde de Joan Hodshon weer in actie te komen, maar echt spannend werd het toen in de nacht van 1 februari 1953 toen een Duits schip aan de grond liep en in tweeën brak. Terwijl in Zeeland de dijken doorbraken probeerde de bemanning van de Joan Hodshon het Duitse schip te bereiken. Door de enorme storm lukte het niet, al kon de bemanning van het Duitse schip uiteindelijk de volgende dag worden gered door de reddingboot uit Den Helder. In 1963 kreeg de reddingboot bij groot onderhoud nog een nieuwe motor maar op 31 oktober 1964 ging de Joan Hodshon naar de reservevloot van de reddingmaatschappij. Tegenwoordig is deze bijzondere reddingboot te bewonderen in het Maritiem- en Juttersmuseum Flora.

Wil je meer weten over Maritiem- en Juttersmuseum Flora? Via deze link kom je op de website van het museum.
De toegangsprijs voor volwassenen is €8,00 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar is de toegangsprijs €6,00.

Openingstijden Maritiem- en Juttersmuseum Flora:
        Dagelijks 10.00u - 17.00u