Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
De Cocksdorp – Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden niet toegestaan, Hulphonden welkom.
Enkel te bereiken per pont
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig

In een voormalige hangar van Vliegveld De Vlijt is Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel te vinden. Toen in 1987 Vliegveld De Vlijt het 50-jarig bestaan vierde met een goed bezochte expositie over de geschiedenis van het vliegveld ontstond het idee voor een echt museum over de luchtvaart op Texel. Dit museum werd het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel en op 17 mei 1996 opende het museum de deuren voor het publiek.


Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel is een bijzonder museum. Texel heeft een bijzondere band met de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Op 21 augustus 1917 opende de Marine Luchtvaart Dienst aan de zuidkant van Texel marinevliegkamp De Mok en in 1937 werd Vliegveld De Vlijt in gebruik genomen. Toen in in 1940 de Duitsers Nederland aanvielen werden de beide vliegvelden op Texel gebombardeerd en ingenomen. Het museum gaat dan ook niet alleen over de luchtvaart, ook de verhalen uit de oorlog hebben een plaats in de collectie.


De toegankelijkheid van het museum is zeer goed. Op het parkeerterrein zijn twee invalidenparkeerplaatsen. In het museum zelf is er is een audiotour waarbij je op veel plaatsen in het museum extra uitleg krijgt. De punten die je met de audiotour kunt scannen zijn goed bereikbaar met een rolstoel. Ook is er een invalidentoilet aanwezig en zelfs de bunker is goed toegankelijk (met een gids) dankzij de vlonderpaden. Het museum heeft drie hoofdthema's: luchtvaart, de Tweede Wereldoorlog en de Georgische opstand.


Het museum begint met een gedeelte over de Tweede Wereldoorlog. Veel verschillende voorwerpen vertellen het verhaal van de oorlog op Texel. Een deel van deze voorwerpen ligt in vitrines die in een grote tafel zijn verwerkt. Boven deze tafel hangen foto's uit die tijd, ze geven een beeld bij de verhalen die ook in de audiotour te horen zijn. Achterin deze ruimte zijn modellen van de verschillende soorten bunkers te zien die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn gebouwd. Het interactieve informatiedisplay is vanuit de rolstoel goed te bedienen.


Na het gedeelte over de oorlog kom je in een hangar waar verschillende vliegtuigen en modellen van vliegtuigen te vinden zijn. Daarbij zijn er twee maquettes die een beeld geven van de Texelse vliegvelden in 1939 en is er een maquette van Schiphol in 1939. Bijzonder is ook de helikopter van het type "Kolibri" (NHI H-3). Deze helikopter werd volledig in Nederland ontwikkeld en gebouwd. Helaas zijn er maar 12 helicopters van dit type gebouwd, ze bleken veel brandstof te verbruiken en maakten door de straalmotoren in de rotorbladen veel lawaai. De Kolibri in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum is onderdeel van de collectie van het Aviodrome.


Het derde deel van het museum is de bunker aan de overzijde van de weg. Op enkele dagen in de week is deze bunker onder begeleiding van een gids te bezoeken. Voordat je naar de bunker gaat krijg je een bijzondere audiotour mee. Een 3D audiotour! Op verschillende plekken binnen de bunker hoor je verschillende verhalen, afhankelijk van je plek in de ruimtes. Deze audiotour is bedoeld voor volwassenen en de minimumleeftijd voor deelname is 13 jaar. De bunker is door middel van een goed vlonderpad volledig toegankelijk gemaakt. De gids geeft vooraf een goede instructie waarna je in de bunker op een bijzondere en zeer indrukwekkende manier kennis maakt met de verhalen van de Georgische mannen die in opstand kwamen tegen de Duitsers. Tijdens de Georgische Opstand kwamen Georgische soldaten (door de bevolking Russen genoemd) die gedwongen waren in het Duitse leger te dienen in opstand. Op 5 en 6 april 1945 begon deze opstand toen de Georgiers in de nacht de kelen van de Duitse soldaten doorsneden. Even leek het erop dat Texel bevrijd was, maar de Duitse bezetter bombardeerde Texel en er werd hevig gevochten. Pas op 20 mei 1945 kwamen de Canadezen op Texel aan en werd ook Texel bevrijd, meer dan twee weken nadat de vrede was getekend. De Georgische Opstand is dan ook Europa's laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog.


Naast Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel is lunchrestaurant De Vlijt te vinden, hier kun je terecht voor een kop koffie of thee met gebak.

Wil je meer weten over Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel? Via deze link kom je op de website van het museum.
De toegangsprijs voor volwassenen is €8,00, en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is de toegangsprijs €5,00.

Openingstijden Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel:
        Dagelijks 10.00u - 17.00u (25 maart t/m 3 november 2024)

3D Audiotour Bunker De Vlijt (binnen openingstijden museum):
        Woensdag t/m zaterdag om 11.00u en om 15.00u
        Zondag alleen om 15.00u

Openingstijden lunchrestaurant De Vlijt:
        Bij vliegweer dagelijks geopend van 10.00u - 17.00u

Foto's van de bunker waar de 3D audiotour het verhaal van de Georgische opstand verteld. We hebben de foto's van de bunker apart gezet in verband met de minimumleeftijd voor het bezoek aan de bunker.