Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Oudeschild – Museum Kaap Skil
  • Museum

    Museum Kaap Skil

  • Startpunt

    Museum Kaap Skil

    Heemskerckstraat 9

    1792AA Oudeschild (Texel)

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden niet toegestaan, met uitzondering van hulphonden.
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Enkel te bereiken per pont
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Museum Kaap Skil is in 1981 begonnen als het Maritiem- en Juttersmuseum in Oudeschild. In de loop van de jaren begonnen er echter steeds meer thema's in het museum een plek te krijgen. Zo kwam er naast een tentoonstelling over jutten ook aandacht voor oude ambachten en hoe men vroeger leefde. Zo werd het museum de combinatie van een informatief "binnenmuseum" met een openluchtmuseum. In 2014 werd het nieuwe entreegebouw geopend en kreeg het museum een nieuwe naam: Museum Kaap Skil.


Een kaap is een baken voor scheepvaart terwijl Skil de oude Texelse naam voor Oudeschild is. Door de bijzondere buitenkant van het entreegebouw is het museum een baken in Oudeschild, vandaar: Kaap Skil.


Het museum is goed toegankelijk met een rolstoel. Voor de deur zijn twee invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Binnen is in het entreegebouw een lift (vanaf de ingang gezien links aan de voorkant). Met deze lift is het mogelijk om zowel naar de benedenverdieping als naar boven te gaan. Let op: beneden is de liftdeur gecombineerd met een zaaldeur, daardoor gaat de deur wat zwaarder open. Een begeleider kan hierbij handig zijn, maar de medewerkers van het museum helpen je ook graag. Zowel in het entreegebouw als in het graanpakhuis naast de molen is een invalidentoilet te vinden. Alle hoofdpaden zijn verhard met klinkerverharding waardoor het buitenterrein ook bij regen toegankelijk is.


Museum Kaap Skil vertelt de geschiedenis van Texel en laat zien hoe er vroeger werd geleefd op het eiland. De scheepvaart, de visserij en het jutten komen aan bod, maar ook zijn er vissershuisjes, een bakkerij een smederij en een stellingmolen te bezoeken. Sommige doorgangen kunnen wat smal zijn voor een rolstoel, zeker bij de vissershuisjes zijn de deuren mogelijk wat smal voor sommige rolstoelen, de vissershuisjes zijn namelijk al ruim 100 jaar oud! Ook bij de molen en de andere gebouwen zijn sommige stukken niet toegankelijk met de rolstoel vanwege de leeftijd van de gebouwen. Toch is het zeker niet zo dat je erg veel mist! Bijna alle onderwerpen kom je ook met de rolstoel tegen en de medewerkers en vrijwilligers van het museum weten bijzonder veel over de geschiedenis te vertellen.


Bijzonder is bijvoorbeeld Molen De Traanroeier. Deze stellingmolen werd in 1727 gebouwd en was tot 1902 in gebruik om gerst te pellen. De molen stond alleen in die tijd niet in Oudeschild, maar in Zaandam! In 1902 werd de molen afgebroken en naar Oudeschild gebracht om weer te worden opgebouwd. Tot zeker 1935 maalde de molen in Oudeschild graan, maar daarna raakte de molen in ongebruik. Omdat de molen steeds verder achteruit ging werd samen met Vereniging De Hollandsche Molen een plan gemaakt om de molen elektriciteit te laten opwekken voor Texel. Tussen 1960 en 1963 werd de molen omgebouwd en zo werd De Traanroeier de derde historische molen die elektriciteit kon opwekken. In 1965 werd de molen officieel in gebruik genomen. De molen kon zonder molenaar draaien en op afstand worden bediend vanuit een elektriciteitscentrale in Den Burg. Al tijdens het proefdraaien in september 1964 bleek dat de aluminium wieken van de molen storingen veroorzaakten in de televisieontvangst. Daarom werd besloten dat de molen tijdens de televisie-uitzendingen tussen 8 en 11 uur 's avonds niet zou draaien. Na ongeveer tien jaar elektriciteit te hebben opgewekt kwam de molen stil te staan. De hoeveelheid elektriciteit die kon worden opgewekt was te klein en de onderhoudskosten waren hoog. In 1999 werd de molen gerestaureerd en kreeg deze weer de mogelijkheid graan te malen. Bijzonder is dat je onderin de molen nog steeds de generator ziet die de stroom opwekte voor Texel. Ook heeft deze molen nog steeds de bijzondere wieken: aluminium wieken die voorzien zijn van speciale kleppen zorgen ervoor dat de molen ook bij stevige wind veilig kan draaien. Tegenwoordig is de molen tijdens de Nationale Molendag en Open Monumentendag gratis te bezoeken buiten het museum om. De molen is in beheer bij Stichting tot behoud van de molen De Traanroeier.


Ook bijzonder is de grote maquette van de Reede van Texel. Ongeveer 160 schepen en bootjes liggen voor de kust van Texel. Verschillende bekende schepen zijn terug te vinden en doordat je helemaal rond de maquette kunt, zie je de schepen en het Texel van de 17e eeuw goed. Bij de maquette staan ook klapkrukjes zodat iemand die minder goed ter been is ook rustig alles kan bekijken.

Wil je meer weten over Museum Kaap Skil? Via deze link kom je op de website van het museum.
De toegangsprijs voor volwassenen is €11,50, en voor kinderen van 4 t/m 18 jaar is de toegangsprijs €8,00. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. Studenten kunnen op vertoon van hun studentenkaart voor een gereduceerd tarief naar binnen (€9,50). Op vertoon van de Museumkaart of de VriendenLoterij VIP-kaart is de toegang gratis.

Openingstijden Museum Kaap Skil:
        April t/m oktober: dagelijks van 10.00u - 17.00u
        November t/m maart: dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u