Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Houten – Nieuw Wulven
  • Natuurgebied

    Kromme Rijn

  • Startpunt

    Parkeerplaats Nieuw Wulven

    Binnenweg 26

    3994AN Houten

  • Alternatief Startpunt

    Parkeerplaats Bos Nieuw Wulven

    Marsdijk 4

    3981HE Bunnik

  • Lengte van de route

    4,9 of 5,3 kilometer 

Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig

Bij Houten is bosgebied Nieuw Wulven te vinden. Dit bosgebied is tussen 2000 en 2007 aangelegd om een recreatiegebied te vormen op de plek waar tot dat moment vooral weilanden te vinden waren. Dit gebied was al in de Romeinse tijd in gebruik als landbouwgrond. Toen in rond 1966 Houten werd aangewezen als groeikern begon het inwoneraantal op te lopen en ontstond de wens voor meer recreatiemogelijkheden.


Nadat in het jaar 2000 was begonnen met de aanleg van dit gebied werden de weilanden steeds meer omgevormd tot een bos. In 2016 begon Staatsbosbeheer aan een project om het gebied een nieuwe impuls te geven. Het gebied ligt zo dicht tegen de Utrechtse Heuvelrug aan dat kwelwater van de Heuvelrug hier naar boven komt en de bodem erg drassig maakt. Vroeger hielden sloten en greppels de landbouwgrond droog, maar in een bos is dat water goed voor de bomen en planten. Op het meest oostelijke deel van de route is duidelijk te zien hoe nat de grond hier is.


De route start vanaf de parkeerplaats aan de Binnenweg in Houten. Op de parkeerplaats zijn geen invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Alternatief kun je starten vanaf de parkeerplaats aan de Marsdijk. Ook hier zijn geen invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Vanaf het alternatieve startpunt moet je ongeveer 600 meter een fietspad volgen. Let op: wanneer je start vanaf de Marsdijk kun je het heen-en-weer pad naar de andere parkeerplaats overslaan. In 2020 werd een grote parkeerplaats aangelegd met drie invalidenparkeerplaatsen aan de rondweg van Houten. Dit parkeerterrein is helaas nog steeds met bouwhekken afgesloten en zal waarschijnlijk pas medio 2025 worden geopend. Een deel van de route is honden losloopgebied en op een deel van de route moeten honden worden aangelijnd, langs de route staat met een plaatje aangegeven waar welk gebied begint.


Langs het pad zijn op twee plekken broeihopen voor ringslangen aangelegd. Ringslangen houden van waterrijke omgevingen en daarom zou je als je geluk hebt een ringslang kunnen zien langs deze route. Ringslangen zijn voor mensen niet gevaarlijk, ze zijn namelijk niet giftig! Ze eten vissen, amfibieën en soms ook andere kleine dieren. Om op te warmen liggen ze op dijkjes en soms op stenen in de buurt van water. Als ze opgepakt worden houden ze zich meestal dood en kunnen ze een heel sterk ruikende geur uitscheiden. Zo denkt een roofdier dat de slang dood is en laat het de slang weer los.


Op verschillende plekken in en rond Nieuw Wulven zijn ook archeologische opgravingen gedaan, hierbij werd er een bijzonder Romeins masker gevonden dat waarschijnlijk in een theater werd gebruikt. Aan het begin van de route is een kunstwerk te zien dat geïnspireerd is op het masker dat werd gevonden.


Wij kozen ervoor twee routes in te tekenen: Rondje Nieuw Wulven en Avontuurlijk Nieuw Wulven. Het Rondje Nieuw Wulven volgt het (betere) hoofdpad. De smalste stukken waren hier 1,2 meter breed, maar een groot deel van het pad is 1,5 meter breed of breder. Op deze route kom je geen obstakels tegen, wél kruis je drie keer een fietspad.


In de route Avontuurlijk Nieuw Wulven hebben we een aantal paden opgenomen die smal zijn. Op sommige plaatsen is het pad 70 centimeter breed, maar een groot deel van deze paden is niet breder dan 1 meter. Ook zijn er op de avontuurlijke route enkele kleine hellingen en is er een brug over het water. Deze brug heeft geen leuning of opstaande randen en kan bij regen glad worden! Misschien is het prettig om een begeleider mee te nemen op deze route.

De foto's van de meer avontuurlijke route hebben we hieronder geplaatst.

Staatsbosbeheer is beheerder van dit gebied. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over Kromme Rijn.

Meer informatie over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer in dit gebied is via deze link te vinden.

De route in kaart
Download als .gpx
De avontuurlijke route in kaart
Download als .gpx